Hemen her ortamda çıkması muhtemel olan tehlikelerden biri de yangındır. İnsanların çok dikkatli davranması ya da her türlü önlemi alması yangın sırasında insanları önemli zaiyatlardan kurtarabiliyor. Yangın ile mücadelede insanların bilinçli olması gerektiği kadar önceden birçok önemli tedbirin de alınmasında büyük bir fayda var. Gerekli olan yangınla mücadele ekipmanları sayesinde bazen ufak çaplı yangınların önüne geçilerek bu durumun daha da büyümesi önlenebilir. Her binada bulunması gereken ekipmanlara yeterli önem verilmediğinde minik bir kıvılcım ile başlayan yangın dış etkenler ile daha da büyüyerek çevre binalara kadar genişleme gösterebilir. Böyle durumlarda acil müdahalede bulunmak için en azından temel olan yangınla mücadele ekipmanları bulundurulması büyük bir önem arz ediyor.
Olası yangın durumlarına karşı bulunması gereken birtakım ekipmanlar vardır. Bunların hem kullanım özelliklerinin bilinmesi hem de her binada kolay ulaşılacak bir yerde bulundurulması gerekiyor. Yangınla mücadele ekipmanları sayesinde bazen yangını büyümeden önleyebilirsiniz. Ancak daha büyük boyutlu yangınlar için hayati risk almak oldukça tehlikelidir. Bu ekipmanların başında yangın söndürme tüpleri gelmektedir. Yangın söndürme tüpleri kullanımı zor olmayan ve ufak çapta yangınları söndürmede en etkili ekipmandır. Bu ekipmanların dışında aynı zamanda yangın söndürme hortumları da bulunmaktadır. Bir binada bulunması gereken en önemli ekipmanlardan bir diğeri de yangın dolaplarıdır. Bu dolaplar yangın ile ilgili malzemelerin saklanabilmesi ve ulaşılabilecek yere kurulması büyük bir önem taşıyor. Bunlar dışında itfaiyecilerin kullandığı özel malzemeler de bulunmaktadır.
Yangın tüplerinin kullanılması kolay olsa da yangın öncesinde tatbikat yapılması son derece önemlidir. Yangın tüpünü kullanmadan önce yangın boyutunun bu tüp için yeterli boyutta olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Ancak söndürebileceğinize kanaat getirdiğiniz taktirde kullanmanız gerekiyor. Yangın ufak çapta ise yangına 1.5 ya da 2 metre uzaklıkta olacak şekilde yaklaşın, rüzgarı arkaya almaya özen gösterin ve tüpün pimini çekerek yangını söndürün.
Temel ekipmanlar dışında bu işin uzmanı olan itfaiyecilerin kullandığı daha farklı ekipmanlar da bulunmaktadır. Bunlar daha büyük çapta olan yangınlarda çok daha etkilidir. İtfaiyeci elbisesi, eldivenler, baret, koruyucu başlık ve tam yüz maskesi, emniyet kemeri, temiz hava solunum seti, emniyet halatı gibi daha özel ürünler bulunmaktadır. Bu ekipmanların hepsi hayati önem taşıyan malzemelerdir.