İstanbul
İstanbul
Bayilik Başvuru
+90 (530) 095 86 26 +90 530 095 86 26 info@erogluyangin.com
SERTİFİKA
ISO 9001:2008
TSE
ONAYLI HİZMET
İLETİŞİM

Yangın Tüplerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Eroğlu Yangın olarak siz değerli müşterilerimize " Yangın Tüplerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar" ile ilgili hizmet vermekten gurur duyuyoruz.
Anasayfa Bizden Haberler Yangın Tüplerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Yangın Tüplerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Yangın Tüplerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Yangın tüpü, yaşanılan tüm kapalı mekanlarda bulundurulması zorunlu demirbaşlardan biridir. En fazla yangının çıktığı yerler evlerdir. Dolayısıyla, evler yangına karşı korunması gereken öncelikli mekanlardır. Ancak yangın tüplerinin kullanılması, periyodik bakımı da bir o kadar önemlidir.

Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır?

Bir yangın sırasında, öncelikle telaş ve paniğe kapılmamak gerekir. Son derece soğukkanlı davranıp, neleri yapmanız gerektiğini iyi düşünüp ona göre davranmak gereklidir. İlk yapılması gerekenlerden biri, bir yangın butonu veya alarmı varsa onu devreye sokmaktır. Ardından ivedilikle yapılması gereken itfaiyeye haber vermek ve yangının nerede ve ne tür yangın olduğunu ayrıntısıyla anlatarak açıklayıcı bilgi vermektir. İtfaiye ekipleri gelene kadar, etrafta ulaşılabilecek insanlar dahil ne kadar araç varsa hızla kontrol etmek gerekir. Yangın tüpü mevcutsa, ki bulundurulması gerekenlerin başında gelmektedir. Yangın tüpü butonunu açarak, dik bir şekilde tutup alev varsa alevlerin üzerine püskürtmek gerekir. Yangının başlangıcında yangın tüpleri son derece etkilidir. Yangın tüpü alevlerin, havayla olan temasını kesecek ve ateşin sönmesini sağlayacaktır.

Yangın Tüpleri Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Ev ve iş yerlerinde kullanılan yangın tüpleri dört çeşittir.

1. Su püskürten yangın tüpü
2. Köpük püskürten yangın tüpü
3. ABC değerli kuru toz püskürten tüpler
4. Karbondioksit (CO2) püskürten yangın tüpleri

Sulu Yangın Söndürücüler

Su püskürten yangın söndürücüler, daha ufak çaplı yangınlarda etkilidir. Su içerdiği için zararsızdır. Yanan yeri soğutarak ateşin sönmesini sağlar. Ancak bu tip tüpler kullanılırken, etrafta priz ve elektrikli malzemelerin üzerine gelmemesine dikkat etmek gerekir.

Köpük Püskürten Yangın Söndürücüler

Köpük söndürücüler, yangının hava ile temasını keserek oksijeni hapseder ve yangının sönmesini sağlar. Köpük tüm gözeneklerin içine girerek, soğuma sağlar. Daha çok halı, kilim ve kolay alev alabilen kimyasal sıvıların söndürülmesinde etkilidir.

ABC değerli kuru toz söndürücüler

Toz yangın söndürücüler diğerleri kadar etkili olmasa da yine büyük ölçüde önleyiciliği bulunmaktadır. Toz söndürücüler kullanılırken dikkatli olmak gerekmektedir. Toz yangın tüpünü kullanırken, soluk borusuna kaçma riski bulunduğundan buna dikkat etmek gerekir. Bu tür yangın tüpleri daha çok açık alanlarda etkili olmaktadır.

Karbondioksit (CO2) püskürten tüpler

Karbondioksit (CO2) içeren tüplerde sıkıştırılmış karbondioksit (CO2) bulunmaktadır. Özellikle elektrik geçirgenliği bulunan yerler, elektronik cihaz ve kabloların söndürülmesinde güvenlidir. Kullanırken dikkatli kullanmak ele temas ettirmemek gerekir. Soğuk bir gaz olduğundan ellerde donma yapabilir.

whatsapp
ara